Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Kenia

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomi tunnusti Kenian valtion 13.12.1963 ja diplomaattisuhteet maiden välille solmittiin 14.6.1965. Suomen ja Kenian diplomaattisuhteet perustuvat ennen kaikkea pitkäaikaiselle kehitysyhteistyölle. Maiden väliset suhteet ovat hyvät ja Suomi on tunnettu Keniassa luotettavana yhteistyökumppanina.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Kenian arvioidaan olevan vuoden 2015 loppuun mennessä maailman kolmanneksi nopeimmin kasvava talous, näin ennustaa PricewaterhouseCoopersin maaliskuussa 2015 julkaisema Into Africa: The Continent’s Cities of Opportunity -raportti. Suomen ja Kenian väliset kauppasuhteet ovat perustuneet lähinnä teen, kahvin ja leikkokukkien viennille Keniasta Suomeen, sekä koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden tuonnista Suomesta Keniaan.  Maiden väliset kauppasuhteet ovat kasvamaan päin. Suomen vienti Keniaan yli tuplaantui vuonna 2014 (lähes 55 MEUR). Tuonti jäi vajaaseen 15 MEUR:iin.

 

Viime vuosina Kenia on voimakkaasti yksityistänyt valtionyhtiöitä ja valtion hallinnoimia palveluita, vapauttanut kauppaa ja purkanut sääntelyä, mikä on avannut paljon liiketoimintamahdollisuuksia ulkomaalaisille yrityksille. On odotettavissa, että valtioyhtiöiden yksityistäminen tulee jatkumaan edelleen. Suomalaisille yrityksille liiketoimintamahdollisuuksia on erityisesti siirtolinjojen ja sähköverkkojen rakentamisessa, teknologia- ja infrastruktuuritoimituksissa, rakentamisessa, logistiikassa ja maataloudessa. Kiinnostavia mahdollisuuksia tarjoavat myös kasvavat hyvinvointiin liittyvät markkinat.

Kulttuurisuhteet

Kulttuurisuhteet maiden välillä ovat perinteisesti keskittyneet eniten urheiluun. 1980-luvulta asti Kenia on maastonsa puolesta houkutellut puoleensa suomalaisia ralliautoilijoita. Kenialaisia urheilijoita on puolestaan kilpaillut Suomessa erinäisissä turnauksissa, ja monet heistä ovat olleet myös suomalaisten valmennuksessa. Kenialaisessa mediassakin Suomi nousee eniten esiin juuri urheiluun liittyvissä artikkeleissa.

Esitystaiteeseen ja taiteeseen liittyvät vierailut ja projektit ovat vuosien varrella olleet yksittäisiä ja toimijoiden omasta aloitteesta toteutettavia hankintoja. Artisteja, tanssijoita, kuvataiteilijoita ja näyttelijöitä on puolin ja toisin vieraillut molemmissa maissa.  

 

Edustusto on toteuttanut joitain kulttuuriin liittyviä projekteja oman määrärahansa puitteissa. Ulkoministeriö on osaltaan tukenut joitain projekteja kulttuurialan kehitysyhteistyön tuella. Viimeisin tällaista tukea saanut projekti on koreografi Tero Saarisen toteuttama tanssiproduktio Keniassa vuonna 2015.

 

Suomalaiset, suomen kieli

Keniassa asuu arviolta noin 300 suomalaista, joista noin 200 Nairobissa.

Vierailut

Maiden hyvistä suhteista kertoo aktiivinen ministerivierailuvaihto. Vierailut on aloitettu 1970- luvulta alkaen ja erityisesti kehitys- ja ympäristöministerit ovat olleet aktiivisia vierailujen suhteen. Viimeisimmät ministerivierailut Keniaan ovat tehneet kehitysministerit Heidi Hautala vuonna 2012 ja Pekka Haavisto vuonna 2014, sekä ympäristöministeri Ville Niinistö vuonna 2013.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Nairobi

Päivitetty 26.1.2016

Takaisin ylös