Hamas/Palestiinan islamilainen jihad: pakotteet

Viimeisin muutos

Neuvoston 19.1.2024 voimaan tulleella päätöksellä (YUTP) 2024/385 on perustettu uusi Hamasia ja Palestiinan islamilaista jihadia koskeva pakotejärjestelmä. Kyseisen päätöksen liitteeseen on lisätty kuusi (6) henkilöä. Neuvoston 19.1.2024 voimaan tulleella asetuksella (EU) 2024/386 on perustettu kyseinen Hamasia ja Palestiinan islamilaista jihadia koskeva pakotejärjestelmä. Kyseisen asetuksen liitteeseen I on lisätty kuusi (6) henkilöä.

Rajoittavien toimenpiteiden kohteena oleville luonnollisille henkilöille, oikeushenkilöille, yhteisöille tai elimille kuuluvat taikka näiden omistuksessa, hallussa tai määräysvallassa olevat varat ja taloudelliset resurssit on jäädytettävä, minkä lisäksi on kiellettyä asettaa mitään varoja tai taloudellisia resursseja suoraan tai välillisesti näiden saataville tai hyödynnettäviksi. Nämä kiellot perustuvat asetuksen (EU) 2024/386 2 artiklaan. Lisäksi pakotteiden kohteena olevien henkilöiden maahantulo ja kauttakulku EU:ssa tulee estää.

Euroopan Unionin neuvosto on 19.1.2024 voimaan tulleella päätöksellään (YUTP) 2024/385 vahvistanut kehykset uudelle pakotejärjestelmälle, joka koskee Hamasin ja Palestiinan islamilaisen jihadin väkivaltaisia toimia tukeviin, helpottaviin tai mahdollistaviin tahoihin kohdistuvia kohdennettuja rajoittavia toimenpiteitä. Kyseinen pakotejärjestelmä perustettiin samana päivänä eli 19.1.2024 voimaan tulleella neuvoston asetuksella (EU) 2024/386.

Edellä mainitussa päätöksessä ja asetuksessa säädetään varojen ja taloudellisten resurssien jäädyttämisestä sekä kiellosta asettaa varoja ja taloudellisia resursseja tiettyjen sellaisten luonnollisten henkilöiden, oikeushenkilöiden, yhteisöjen tai elinten saataville, jotka tukevat, helpottavat tai mahdollistavat Hamasin ja Palestiinan islamilaisen jihadin väkivaltaiset toimet tai niiden puolesta toteutettavat väkivaltaiset toimet. Kyseisten rajoittavien toimenpiteiden kohteena olevat luonnolliset henkilöt, oikeushenkilöt, yhteisöt ja elimet luetellaan kyseisen asetuksen ja päätöksen liitteessä. Lisäksi edellä mainitussa päätöksessä asetetaan pakotteiden kohteena oleville henkilöille maahantulo- ja kauttakulkukielto EU:n alueelle.

Neuvoston päätös (YUTP) 2024/385(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Neuvoston asetus (EU) 2024/386(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tausta

EU on perustanut vuonna 2024 uuden pakotejärjestelmän koskien Hamasin ja Palestiinan islamilaisen jihadin väkivaltaisia toimia tukeviin, helpottaviin tai mahdollistaviin tahoihin kohdistettuja rajoittavia toimenpiteitä. Tämä pakotejärjestelmä perustuu neuvoston päätökseen (YUTP) 2024/385(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja asetukseen (EU) 2024/386(Linkki toiselle web-sivustolle.) (sekä niihin myöhemmin tehtyihin muutoksiin).

Lue pakotesäädösten hakuohje ennen kuin avaat linkit säädöksiin.

Sisältö pääpiirteittäin

Varojen ja taloudellisten resurssien jäädyttäminen ja luovutuskielto

  • pakotteiden kohteena oleville henkilöille ja yhteisöille kuuluvat varat ja taloudelliset resurssit on jäädytettävä, minkä lisäksi on kiellettyä asettaa mitään varoja tai taloudellisia resursseja suoraan tai välillisesti näiden saataville tai hyödynnettäviksi

Matkustuskielto

  • pakotteiden kohteena olevien henkilöiden maahantulo ja kauttakulku EU:ssa tulee estää